dinsdag 31 januari 2012

Jl.vrijdag een jaar geleden,

Was die vreselijke dag in januari 2011 toen de tijd even stilstond en we beseften dat A.G. het niet meer waard vond om verder te leven. De film van die vreselijke dag komt af en toe, zomaar opeens weer op mijn netvlies. Op de meest vreemde momenten, o.a. als ik zijn moeder zie in de roze trui die zij die dag droeg. Alweer een jaar geleden. Niet te bevatten allemaal. Marieke zette een bos tulpen op zijn graf vrijdagavond en ik ging, samen met Wim en vele anderen zondagochtend naar de mis waarin hij genoemd werd. Het was erg koud in de kerk en na afloop hadden velen het te kwaad. Ik had toevallig vrijdagavond het tijdens het wachten op de bus van Chaumont met de moeder van AM een gesprek en vroeg aan haar of het echt typisch Haute-marnais is om je gevoelens niet te tonen, laat staan uit te spreken. Zij antwoordde dat het volgens haar vooral Frans is. Wel roddelen, dat kan men heel goed, maar je gevoelens die toon je niet. Over roddelen gesproken, onze buuf die vroeger de deur plat liep is sinds het akkefietje met hun garagedeur hier niet meer geweest. Nu missen we haar niet hoor, want als je ziet dat ze aan de overkant bij tij en ontij gewoon zonder kloppen binnenstapt en plaatsneemt aan tafel terwijl zij zitten te eten, dan kunnen wij alleen maar blij zijn dat ze zich niet meer zo met ons leven bemoeit!
Onze overburen verwerken het op hun manier, hij vooral met drank en dat is natuurlijk niet dé oplossing. Maar wat kun je doen???? niets. Er zijn indien nodig dat is het enige.
Zaterdag was ik met 3 mannen van de confrérie naar Montsaugeon, voor het feest van Saint-Vincent, de patroonheilige van de wijn. Alle genodigde confréries in hun mooie uitdossingen kwamen net uit de kerk toen wij arriveerden, na de processie kwam de wijn al op tafel bij een groot houtvuur in de voormalige hallen werd geproost. Het copieuze dejeuner was helemaal super, 210 man aan tafel maar alles heet opgediend vergezeld van de lekkerste wijnen. RD werd ingewijd en kreeg een prachtige penning, wij zullen moeten gaan overleggen hoe onze kleding er moet uit komen te zien, de zwarte polo is leuk maar we moeten minstens een cape zoals de anderen. Het was te koud om in de polo rond te lopen en dan herkent niemand je. Aanstaande donderdagavond is er een AG dan brengen we het weer ter tafel: maar 25 mensen, waarschijnlijk ook 25 meningen!

Geen opmerkingen: