woensdag 21 mei 2014

(Europese) nacht van het museum.


Een keer per jaar is het museumnacht ook bij ons hier in Nogent. Een beetje vreemde benaming voor een zaterdagavond in mei, wanneer wij de deur open laten tot 's avonds 24 uur.
Er zijn mensen die denken dat ze dan de hele nacht welkom zijn, dat is dus hier niet de gewoonte.
In samenwerking met l'Encyclopédie Vivante, de vereniging die je de "vrienden van het museum" zou kunnen noemen organiseren wij dan altijd een evenement. Collegaatje FM kent veel mensen en heeft meestal wel een paar ideeën wat we zouden kunnen doen. Ook dit jaar had zij een voorstel, was wel een beetje boven het budget maar we kregen het op de "commission de culture" toch erdoor gedrukt.Een drietal lokale illusionisten zouden de avond komen opluisteren met wat trucjes en een "robot".FM dook in de kelder op zoek naar passende kledingstukken voor een smid/messenmaker en een gids! Ze vond ze tussen de mottenballen.
Alles werd gewassen en gestreken en lag klaar. Toen kwam er opeens een kleine kink in de kabel; de leider van het drietal stond plotseling in de krant. Hij heeft n.l. onlangs een hypnotherapeutische praktijk geopend en LG was helemaal geshockeerd! Dit was niet wat ze wilde, ze regelde een onderhoud met hem, om hem duidelijk te maken dat het een van het ander gescheiden moest blijven want ze was bang voor complicaties enz. enz.. Onmogelijk om het haar uit het hoofd te praten dat de vriendelijke man echt wel de twee zaken kon scheiden! Het kostte heel wat overredingskracht ook van de man zelf maar ze heeft het uiteindelijk toch maar over zich laten komen.
AM had het weekend dienst, FM en ik waren verzocht om vanaf 17.00 uur aanwezig te zijn.
Zoals altijd ben ik ruim voor tijd present, ook zaterdag jl. We kregen een telefoontje van FM dat ze het eigenlijk onzin vond om met z'n drieën elkaar aan te gaan lopen staren, want alles was geregeld dus ze kwam een uurtje later (die beslissing nam ze op eigen verantwoordelijkheid! ik zou niet durven!) Buiten stond alles klaar, alleen tot grote verbazing van AM en mijzelf was het vuur voor het roosteren van de hammen en de aardappels in hete houtskool nog niet aangestoken. AM die verstand heeft van "alles" maakte zich ongerust. Zij houdt nl erg graag overal een vingertje in de pap. (is uiterst competent, maar kan dingen moeilijk loslaten). Uiteindelijk tijdens de loop van de avond bleek het toch allemaal dik in orde te zijn met vuur, ham en aardappels. Het smaakte prima. De illusionisten deden hun uiterste best en het werd met applaus ontvangen, vooral de robot was echt geweldig, hij knipperde niet met zijn oogleden en was niet van een etalagepop te onderscheiden. Verschillende kinderen schrokken zich echt meer dan een hoedje als ie toch ineens bleek te "leven". Al met al kregen we een kleine 200 bezoekers en werden er ruim 80 maaltijden geserveerd. een succesje dus. Verder is het seizoen echt heel, heel rustig begonnen, er zijn dagen zonder bezoekers, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt!

Geen opmerkingen: