woensdag 25 februari 2015

Hard water en de nadelige gevolgen.

We voelen het vooral in de winter aan onze huid; we hebben hier "hard" water. Er valt niet tegen aan te smeren. Maar het is vooral een heel groot probleem voor al onze elektrische apparatuur, het nadeel is dat de meeste huishoudelijke apparaten die we hebben ongeveer allemaal rond de zelfde periode zijn aangeschaft en hun levensduur heeft enorm te lijden van de kalkafzetting.
Het gebeurt dan ook om de twee, drie jaar dat een voor een de apparaten het geven onder die kalkafzetting. We hebben intussen in de gaten dat het niet uitmaakt of je duur of goedkoop koopt, het kan er gewoon niet tegen! Een waterkoker kun je ontkalken, de wasmachine daar kun je van die tabletten calgon in doen, maar dat is milieuvervuiling! Wat is wijsheid?
In de keuken hebben we onder de aanrecht inmiddels de derde close-in boiler en we hoorden al een poosje van allerlei rare geluiden en door het overdrukventiel spoot af en toe een flinke straal water.
We zeiden tegen elkaar dat hij er binnenkort wel mee zou stoppen, dus via internet een goedkope nieuwe besteld. Zou deze week geleverd worden. Jl maandag gebruikte ik de mengkraan in de keuken en ineens wilde die niet meer dicht, water spoot overal, keukenvloer een zwembad en dus snel hoofdkraan in de kelder dicht en geprobeerd te traceren waar het fout zat. De keramische schijven compleet naar e maan, overal  kalkafzetting dus niet meer te repareren. Jammer genoeg precies op Wim's verjaardag dus zat hij het grootste gedeelte van de dag met zijn hoofd onder de gootsteen.
We aten snel onze middagboterham en reden naar Neufchateau voor het aanschaffen van een betaalbare nieuwe mengkraan. We vonden een redelijk alternatief en snel weer naar huis, helaas lukte het niet "effe" (uitspraak van Wim, die altijd alles effe snel wil doen!) en zat ik totdat hij weer thuis kwam van zijn werk. We hadden niet al het nodige materiaal en het gat in de aanrecht was net iets te klein. Dinsdag moest hij dus de klus afmaken. De boiler was er nog niet, maar Wim demonteerde intussen wel de oude, hij goot hem leeg in een emmer en we wisten niet wat we zagen; heel vies donkerbruin water en onder in de emmer een dikke koek wat meer op zand leek dan wat anders, weer kalk dus!
Vanochtend was er een mail dat het pakket was aangekomen bij een Kiala depot, zo gaat dat vaak hier en is goedkoper vervoer dan de Post.
Dus toen hij thuis kwam daarheen gereden en nu staat de nieuwe close-in boiler op te warmen en hebben we weer warm water in de keuken! Prettig geregeld.
Er bestaat een apparaat dat het water van kalk ontdoet, werkt dmv zout en zo'n ding moet je aansluiten net na de watermeter, die bij ons op een lastige plek zit in de kelder. Tevens weten we dat zo'n apparaat kostbaar is in aanschaf, maar volgens kenners je dit redelijk snel terugverdient.
Iedere twee/drie jaar alle witgoed en boilers vervangen is ook een kostbare zaak. We zullen dus maar een spaarpotje aan moeten gaan leggen en eens hier en daar gaan informeren. We hebben voor alle zekerheid op de close-in boiler een sticker geplakt met de datum van vandaag, dan hebben we enig idee hoe lang deze mee zal gaan!

Geen opmerkingen: