zondag 12 april 2015

villa kakelbont.

Onze kippies doen het goed. We hebben er op het moment 11 en een haan, maar of deze doet wat ie zou moeten doen dat weten we niet. Voorlopig is nog geen enkele hen broeds geweest dus of er eieren zijn die bevrucht zijn, geen idee. Maar eieren leggen, nou dat kunnen ze! Iedere dag minstens een stuk of 6 af en toe zelfs oplopend tot 9 op een dag. Onze eierhandel gaat dus verschrikkelijk goed. Het komt zo nu en dan zelfs voor dat de vraag groter is dan het aanbod. Onze prijs is kennelijk aantrekkelijk en het feit dat de eieren kersie vers zijn is waarschijnlijk bijzonder bijzonder, want veel mensen zeker via mijn werk willen er wel minstens 12 in de week! We verkopen de eieren voor 2.50€ per dozijn, men moet wel zelf voor een doos zorgen.
Onze kippen zijn afdankertjes van de grote farms waar er zo'n 6000 in het totaal rondlopen, soms met vrije uitloop, maar na een jaar eieren leggen worden ze voor zo'n exploitant te duur, De opbrengst is dan niet meer in verhouding met de kosten van hun voer en onderhoud en dan gaan ze ze dus ruimen. Voor 3€ per kip kan je ze dan reserveren en de advertenties staan dan op internet en/of in de krant.
Dit is nu intussen de derde keer dat wij op die manier kippen kopen en veelal zijn het van een soort die "label rouge" eieren leggen. In de supermarkt de duurste eitjes, maar voor ons dus heel aantrekkelijk; groot van formaat en bijna iedere dag wel een ei!
De huisvesting onze " villa kakelbont" is inmiddels al een paar keer aangepast. Als we eens een weekend weg willen dan moet het hok ruim en afgesloten zijn. Het risico van een marter of een vos die alles opvreet is TE groot! Dus heeft Wim de garage verbouwd en de binnenren vergroot. Vanochtend hebben we de twee oude trapjes die dienen als stokken voor de nacht verwijderd en een aluminium ladder neergelegd,  Vanavond zullen we helpen ze daarop te zetten zodat ze snappen dat dat voortaan hun slaapplek is. Aanstaande zaterdag gaan we nog 4 hennen ophalen in Louvières, er is dan plek genoeg en worden we steeds meer zelfvoorzienend, met de opbrengst van de eierenverkoop schaffen we nu voer aan. Op die manier kost het ons niets extra's!



Geen opmerkingen: