vrijdag 12 april 2024

Salon: "Lames a Langres" 2024.

Donderdag 4 april was de inauguratie van de nieuwe expositie in het museum en daar trof ik heel veel bekenden. De expositie ziet er fantastisch uit, helaas was het te druk om alles uitgebreid te bekijken. Ga zeker z.s.m een keer op mijn gemak kijken. Ook O.B. was er (voorzitter ADC) die me even tussen neus en lippen door vertelde dat hij voor het weekend in Langres hopeloos omhoog zat en van mij verwachtte dat ik er zaterdagh ook de hele dag zou zijn. Dat was absoluut niet mijn bedoeling, alles ivm de voorbereidingen van het aperitiefbuffet voor 70 personen waar ik al de nodige inkopen voor had gedaan. Ik was even van mijn stuk en zei dat mij dat erg slecht uitkwam, maar hij kende geen pardon. Ik ging naar huis met een brok in mijn keel, hoe ging ik dat voor elkaar krijgen? Thuis nog aangeslagen, wist ik dat dit met Wim onbespreekbaar was, die gaat ervanuit dat het allemaal voor de lol is en je van verplichtingen niet kan spreken. Ik besloot om dan vrijdagmiddag maar mijn aankopen vast naar Langres te brengen, PB zou daar ook zijn om de zaal in orde te maken. Ik was om een uur of half drie bij de zaal en zette alles in de koelkast, liet de "chambre froide" leeg voor de Academie. Zaterdagochtend ging ik dus vroeg op pad, haalde nog snel bij de Aldi wat radijsje en komkommer en reed naar de zaal Jean favre. In de keuken trof ik O.B. zijn dochter, NB, d.D en een onbekende aan een chef van het restaurant aan lac de Liez A.R. Iedereen was druk in de weer. ik sneed samen met N de kaas en deed die op 95 schoteltjes samen met een toefje sla. O.B verwachtte 90 couverts te serveren. om een uur of 11 kwam E. een vriendelijke vrouw van 74 die van wanten weet. Zij had de taak de tickets voor de lunch te verkopen en had er om half twaalf 50 verkocht. DD had een etuve meegebracht en alles ging daar in. De flan was al klaar, het dessert ook. Het vlees zat in de oven en de aardappeltjes klaar in de etuve. Het menu bestond uit: * salade van een pasta soort met gerookte zalm * pampanelle: varkensgebraad in paprikasaus, met grenaille en een flan van verschillende groene groentes. * kaas * panna cotta met gecarameliseerde appel Iedereen had een taak, ik stond bij de plateaux, legde daar een stuk brood op, het bestek, de kaas en het entree, de maqnnen schepte het vlees met garnituur op een voorverwarmd bord en zo ging het op het plateau naar de exposanten en bezoekers. We hadden het razend druk, uiteindelijk verkochten we 97plateaux! Daarna de verschrikkelijke afwas en het scheidden van het afval. NB deed geen klap, ma ar noch E noch ik durfden daar iets van te zeggen. Om 4 uur gaf ik het op, moest aan het werk voor mlijn hapjes en de drank. De koelkast 5 de concierge had me gewaarschuwd, was gaan vriezen dus komkommer, wortels en radijs waren bevroren. Ik maakte een tropical punch met rum errug lekker) en een mocktail van diverse sapjes. Ik had in de Vendee twee prachtige houten planken gekocht en daar dresseerde ik verschillende worst en vleeswaren op met wat mosterd, augurkjes, olijven ed en op de tweede plank diverse kaas, rauwkost en hummous. Zag er mooi en aantrekkelijk uit.
Het ging erin als koek, van de 10 liter punch was al heel snel geen druppel meer over. Ik vulde nog het een en ander qua hapjes aan en kon uiteindelijk om half acht huiswaarts, versleten! Zondag werd ik om half negen verwacht, de kokkies waren met een man minder en ook NB was er niet, dus aan de bak. Brood snijden, kaas op bordjes, roeren in de rijst. Deze dag rekenden we op 60 couverts. Het werden er uiteindelijk 86! menu: * persillé de volaille * risotto, garnalen, asperges * kaas * ananas clafoutis met een caramel au beurre salé saus Deze keer beduidend minder restjes, ik had het bvrood niet in 5 maar in 6 stukken gesneden, dat scheelde al aanzienlijk. Tijdens het afgeven van de gerechten op de plateaux waren we met een persoon meer, Martine ook74!, een pittig tantetje die er goed de vaart in heeft hielp mee en het ging als een speer. Ik deed de clafoutis op een bordje, beetje saus erbij, rennen naar de andere kant van de keuken om de plateaux in orde te maken, ik heb heel wat stappen gezet. We gingen om 15.00uur zelf aan tafel! Daarna de enorme afwas en het opruimen van de keuken, dat valt na een wijntje niet echt meer mee om je daar toe te zetten. Alle materiaal in de aanhangwagen en iedereen kreeg zoals te doen gebruikelijk wat restjes mee voor thuis. Ik kon geen pap meer zeggen. heb thuis niet veel meer gegeten. Maandag en dinsdag heb ik weinig gepresteerd, had last van mijn voeten en benen. Maar het was weer een mooi weekend. De beurs was goed bezocht, niet iedereen heeft goed verkocht, maar de sfeer is uitstekend en iedereen is ook dit jaar weer vol lof over onze goede zorgen, vooral wat eten en drinken betreft. As. Maandag evaluatie!

Geen opmerkingen: