vrijdag 8 augustus 2014

Een "geslaagd" jaar voor onze dochter!

Vorig jaar om deze tijd, werkte Marieke op de camping in de buurt van Lyon (blindedarmontsteking e.d.. dat herinneren jullie je vast nog wel) en trof ze voorbereidingen om definitief uit huis te gaan.
Haar karakter maakte het haar en ons vaak erg moeilijk en ook al hadden wij moeite met haar beslissing en adviseerden wij haar toch haar laatste schooljaar op het lyceum in Chaumont af te maken: haar besluit stond vast ze was 18 en wilde het huis uit!
Begin september verhuisden wij haar spulletjes en ging ze samenwonen met Anne-Laure.
Het was voor ons allemaal erg wennen. Ons leven als koppel , Wim en ik, werd beduidend anders. Het was best gek ineens weer samen te zijn, zonder  ruzies in de weekenden als ze thuis was, het werd een compleet ander gezinsleven. Maar ook voor haar was het duidelijk een heel ander leven. Voor jezelf zorgen, je minimale budget in de gaten houden, de eindjes aan elkaar knopen, het samen redden, het appartementje op orde houden en studeren! We kregen af en toe een noodkreet; geld tekort, probleempjes op lossen of een melding van het je niet lekker voelen, die telefoontjes kregen we zo nu en dan.
We hebben elkaar gedurende het eerste jaar slechts nog 2x gezien, in begin december en recent om een nieuw, ruimer, gezelliger en gezonder appartement te zoeken, want het krot waar de meiden nu zitten is verre van leefbaar. Ramen sluiten nauwelijks, veel ruimte is er niet en overal komt schimmel en vocht te voorschijn. En inmiddels hebben ze ook nog eens 3 poezen.
Gelukkig hebben we een keurig nieuw appartement gevonden, wij hebben het nog niet gezien, maar alles staat op stapel om hen samen op 29 augustus samen te verhuizen.
Ook met de studie ging het goed, Anne-Laure slaagde voor license1 psychologie en Marieke haalde haar BAC S! Echt ongelofelijk knap van beide meiden! Het veranderen van school, het autonoom zijn en het dan ook nog redden met keurige cijfers en slagen voor een einddiploma wetenschap waar wiskunde een hoofdvak is! Chapeau  als de juf van de basisschool dit hoort, gaat ze het niet geloven, vroeger had Marieke enorme moeite met rekenen). Ze heeft zich inmiddels ook ingeschreven op de faculteit en gaat net als Anne-Laure ook psychologie doen. Wij vinden dat best wel jammer want in onze optiek zou ze er verstandiger aan doen om talen te doen, ze is best goed in Engels en had op eindexamen 20/20 voor Nederlands!!! maar zij heeft een andere keus in gedachten en dat respecteren wij.
En jl. dinsdag slaagde ze ook voor haar rijbewijs, gevolg dat wij als we eind van de maand die kant oprijden tegelijkertijd de SAXO meenemen. Die had Wim voor haar gekocht en die zullen we dus (vooral ik) gaan missen. Aanstaande dinsdag gaat ie nog even naar de apk in de hoop dat er geen gekke dingen opduiken en dan kan het autootje mee naar Lille, ze hebben naast het huis een eigen parkeerplaats en dan kunnen ze een keer per week naar de Lidl uitgebreid boodschappen doen, want dat is lopend een beetje erg ver weg. Auto is niet bedoeld om mee naar de uni te rijden want zoveel centjes hebben ze niet te makken en de diesel is tegenwoordig ook niet echt goedkoop, denk dat een studenten kaart openbaar vervoer voordeliger zal zijn.

Geen opmerkingen: