donderdag 6 september 2018

Een zomer vol fruit.

Gelukkig heb ik de tijd, de outillage en veelal ook wel zin om me met inmaken, wecken, drogen bezig te houden en dat moet ook wel want nog niet eerder hadden we zo ontzettend veel fruit.
De voedseldroger staat 's nachts aan vanwege goedkope stroom gedurende de nacht. Ik heb mirabellen en kerstomaatjes gedroogd en wil van de week ook de druifjes proberen, alhoewel ik denk dat daar niet veel van over zal blijven.
In de tuin staan inmiddels drie plastic tonnen, twee ervan vol met appelprut dat flink staat te gisten en sinds gisteren een derde vol pruimen. De opaalpruimen zijn zoet en sappig maar erg kwetsbaar, dus wel wat taart mee gebakken en ook een hele lekkere compote meegemaakt met walnoten en cognac.
Vijgen ook in grote hoeveelheden, daar heb ik in combinatie met geitenkaas en bladerdeeg hapjes van gemaakt en ingevroren. Ook vijgen op rodewijn gezet en vijgen op siroop. Mirabellen geweckt voor taart. Ik heb ontpit en de pitten weer gedroogd om "blind" mee te bakken. Iedere dag pluk ik vier of vijf augurkjes en die gaan in potten in zoetzuur. Tomaten daar heb ik tomatensaus van gemaakt en geweckt. De kelder begint goed vol te raken. Flessen aardbeiensiroop, cassissiroop en cassislikeur, vlierbloesemwijn en ......... vlierbloesemchampagne. Dat laatste (jammer genoeg maar 4 flessen) is zoo lekker, maar jammer genoeg zit er zo ontzettend veel koolzuur op de fles dat bij het openen er meer dan de helft uitspuit met een megakracht. De truc om beetje bij beetje de beugelklem los te laten helpt een piepklein beetje.
Vandaag probeer ik fruitleer te maken in de oven, ben benieuwd of dat gaat lukken, mijn voedseldroger zou dat ook kunnen maar ik heb nog geen speciale matjes daarvoor.
Dankzij mijn vacuumeerapparaat kan ik dingen dus ook sealen, scheelt ruimte. Zakjes gedroogde appelschijfjes, cherrytomaat en mirabellen voor later gebruik, ideaal.
Ik heb inmiddels dus aardig wat "gereedschap" en ik gebruik alles met regelmaat. Wim krijgt er een sik van, ik zou nog graag een rek of iets willen in de stal om dingen op te bergen en toch bij de hand te hebben. De duiventil is té lastig.
De vriezer zit nog vol varkensvlees voor paté en worst maar aangezien het nog steeds goed en warm weer is met vaak kans op onweer durf ik dat niet aan.
En de druiven zijn rijp dus is er nog wel wat te doen, ze zijn erg klein maar sap gaat wel lukken.
Gisteren zag ik dat ook de noten al uit de boom beginnen te vallen.
Vervelen zit er dus nog even niet in.

Geen opmerkingen: