dinsdag 25 september 2018

Einde van een "long, hot summer"

Vorige week op weg naar Nogent stonden ze weer, een weiland vol kleine roze herfststijlloos, hier heten die colchiques Iedere keer weer adembenemend om te zien hoe er vandaag nog niets staat en de volgende dag een weiland rose is van die krokusjes!! Zo prachtig!! ik pluk er altijd een paar, wel voorzichtig want ze zijn erg giftig. Ben ooit eens heel lang geleden terug gegaan naar een weiland compleet met schop om te proberen de bolletjes eruit te halen; vergeet het maar, die zitten meters diep en zijn onvindbaar, helaas.
De colchique is hier in Frankrijk voor de meeste mensen het teken dat de zomer ten einde is. En inderdaad een paar dagen later zakte de temperatuur aanzienlijk en werd het flink veel guurder. Tegenwoordig is het zo dat als het gaat regenen het meteen eerder een tropische regenbui lijkt. Het gaat zo tekeer, slagregens, en hele harde windstoten. Alles lijkt "extreem", is dat de klimaatsverandering?????
In de tuin zie je het ook veranderen, de laatste tomaten zullen wel niet meer rijpen, de appels vallen beurs uit de boom en de noten vallen dit jaar (ook zo vreemd) veel met schil en al er nog aan. We rapen in eerste instantie de kale noten, pellen is een heel gedoe en je krijgt zwarte handen. Zo lang het niet regent zorgt moeder natuur er wel voor dat de schillen eraf gaan. Inmiddels raapt Wim de meeste noten, ik kan slecht door mijn knieƫn en dat resulteert snel in rugpijn. Er staan al twee enorme bakken en aangezien ze erg droog zijn hoeven we niet erg moeilijk alles uit te spreiden. prettig dus! Ben benieuwd of mijn jaarlijkse afnemer nog zal bellen. Of ik begin volgend jaar nog olie zal gaan laten persen weet ik niet, het is heerlijk natuurlijk maar tegelijkertijd een verschrikkelijke klus om alles te pellen. En ik vergeet zo nu en dan dat ik het in de kast heb staan!!!!!!
Buiten staan nog een paar emmers appels, waarvan ik niet goed weet wat ermee te doen, ik heb al een tiental zakjes gedroogde appelringen/schijfjes en voor sap zijn ze niet zoet genoeg vrees ik. En als ik het goed begrepen heb zijn de condities anders geworden voor het persen. ik moet eens informeren.
100 kilo heb je nodig om te laten persen, maar of we dat halen? Iedereen barst van het fruit, maar ze hebben het daardoor bij de perserij enorm druk.Ook bij Mme L. ligt de tuin vol maar al die valappels laten zich slecht bewaren en zijn nog niet echt rijp........Ik weet het niet.
De eerste kweeperen zijn ook al aan het geel worden, dat wordt gelei. Dus nog genoeg te doen.


Geen opmerkingen: