woensdag 10 oktober 2018

De confrontatie,

Zondagavond 7 oktober 2018 half zeven.
Natuurlijk zoals altijd royaal op tijd stapte ik Hotel Herard in Bourbonne binnen, de receptioniste vroeg me even te wachten ze ging "de chef" halen.
Deze gaf mij een ferme hand en zei dat hij mij al verwachtte, maar er was nog niemand. Ik vroeg hem beleefd naar het verloop van de avond en kreeg van hem te horen dat er eerst vergaderd zou worden en daarna was er een diner. Ik zei er de voorkeur aan te geven nog even naar buiten te gaan zodat ik Wim kon laten weten dat het vermoedelijk een latertje zou worden. Terwijl ik door de hoofdstraat liep stuurde ik een sms naar Wim. Ik liep een rondje en stapte een 20 minuten later wederom het hotel binnen, daar bleek inmiddels al een klein groepje aanwezig te zijn van de Académie National de Cuisine. (ANC) O.B stelde mij voor en er werd wat over en weer met elkaar gesproken. Een aantal voor mij bekende gezichten w.o. de voormalige baas van Wim uit Coiffy, de wijnboer en zijn vrouw Pelletier. We werden gevraagd plaats te nemen in de royale zithoek van het hotel en waren met 12 in het totaal. OB leidde de vergadering en las mijn brief voor en stelde mij nog een paar vragen. Ik kreeg te horen dat ik een jaar mee mag lopen en dan zal er  beslist worden of ik kan/mag blijven. prima deal vind ik.
Het eerste evenement dat op de agenda staat is het concours bij de CFA, op 16/11, een wedstrijd voor jonge chefs die zullen strijden om een trofee en waar de ANC de leiding heeft en tevens zal jureren. Ik ben ook ingedeeld en we moeten om 7 uur 'ochtends aanwezig zijn. De twee dagen daarna is het het feest van La Truffe in Chaumont en daar zal de ANC de brunch verzorgen. Hoe dat zal gaan dat wacht ik keurig af , aanwezig zijn is wel gewenst.
De vergadering werd gesloten en we werden aan tafel verwacht.
Prachtig gedekt, mooi glaswerk en prachtig serviesgoed. Op houten planken ( happenplank!!) lagen kleine broodjes met falafel en curry saus, miniburgertjes met saucisse de morteau en miniquiches. Erg smakelijk, dit alles vergezeld door een Champagne van Daubanton.
Mijn tafelheer en tafeldame tegenover mij waren de eigenaars van een auberge in Vaux sur Aubigny en naast mij zat F. Pelletier, links van mij de echtgenoot van een leuk type dat docent is op de Hotelvakschool. We hadden een aangename conversatie gedurende het diner, over eten en van alles.
Voorgerecht: op een schattig bord dat leek op een zwarte steen, lag een accra de morue op een bedje van wortel. Een lekkere witte wijn erbij uit Coiffy.
Tweede voorgerecht: een plak foie gras, mi-cuit, met twee plakjes notenbrood en een verse vijg.  zooo lekker!
Hoofdgerecht: een moot gegrilde zalm op een prachtig bord met als garnituur allerlei minigroentes; w.o. prei, wortel, biet, artisjok in een saus met "yuzu" een citroenvariëteit uit Azië, mijn overbuurvrouw en ik vonden het beiden een beetje een onnatuurlijke smaak. Hierbij een droge witte wijn uit Coiffy.
Dessert: een chocolademousse, met een stoofpeer en een heerlijk krokant koekje. Vergezeld van een champagne doux uit Coiffy.
Daarna nog een potje thee.
Ik kan jullie dus vertellen dat ik zoo ontzettend lekker heb gegeten, dat ik in heel aangenaam gezelschap verkeerde en dat ik hoop dat mijn "kookkunsten" voldoende zullen zijn om mee te kunnen lopen met deze club!
Ze hebben, behalve OB, nog nooit iets van mij geproefd en dus heb ik geen idee hoe ik mezelf zal moeten bewijzen in dit komende jaar.
Maar dat ik mijn stinkende best ga doen, dat staat vast.
Ik kan er heel veel van leren denk ik.
Ik deel de passie en sta achter de doelstelling:



Promouvoir, préserver, enseigner et assurer la diffusion de la cuisine française de par ses régions dans la plus pure tradition de l'art culinaire et des arts de la table, tant en France qu'à l'étranger.

Geen opmerkingen: