woensdag 25 september 2019

Sous vide koken, familie reunie, Noord Holland.

N.a.v een mailtje over het aflopen van de grafrechten van de begraafplaats van Bergen op Zoom, kwam ik in contact met wat neven en nichten van mijn vaders kant. Ik vond dat het wel weer eens tijd werd om elkaar te treffen en gooide een balletje op. Een van de neven reageerde en nam het op zich om een datum vast te stellen. Via een app. (datumprikker) lukte dat toch nog redelijk snel. Het lag nog ver weg, maar het kon maar vast staan.
Het werd uiteindelijk het weekend van 21 september 2019.
Dat kwam mij heel goed uit want ik wilde erg graag deelnemen aan een cursus "sous-vide" koken en die was er o.a. op vrijdag de 20ste. Dus schreef ik me daarvoor in. Wim kon een dikke 10 dagen vrij nemen (heeft nog een aardige hoeveelheid vrije dagen staan) en dus regelden wij hier alles voor de beestenboel. Coco naar het pension, Peppie naar M&E, de kippen zouden in de gaten worden gehouden door M&R. dus we konden donderdagochtend op weg. Slapen zouden we doen zoals altijd bij TvW in Maassluis. Ook maakte ik een afspraak om vanaf de reünie 's zaterdags, door te rijden naar Venhuizen waar C&E wonen. Zij nam deel aan een expositie en wij konden dan ook eens haar beeldhouwwerk zien en C zijn fantastische tuin.
Ik ging met OV naar Houten voor de cursus, die werd gehouden in e Slagersvakschool, een prachtig pand met een fantastische keuken. Er waren 18 deelnemers, het merendeel profs. Ontvangst met appeltaart en daarna dik twee uur theorie. We verkasten naar de keuken, daar was Chefkok Eddy heel druk in de weer. Hij had alles al voorbereid en 95% van de producten sous-vide gegaard. Wij keken toe en mochten de borden opmaken. Hij vertelde veel, legde dingen uit, gebruikte veel, voor mij althans, nieuwe preparaten w.o. MYCRYO een poeder gemaakt van cacaoboter, dat verhit kan worden tot 200 graden. Fantastisch spullie (meteen besteld op internet!) in Nederland verkrijgbaar bij Hanos, Zegro enz... Google maar eens en kijk naar het filmpje waar twee chefs het gebruiken om o.a. langoustines in te bakken.
Het werd een 9 gangen menu, dat onwijs goed smaakte. Ik miste mijn wijntje, dat wel. Tegelijkertijd vond ik het ook verschrikkelijk jammer dat wij zelf eigenlijk weinig in de praktijk hebben gedaan. Dat was ook wel mijn kritiek op de uitgeschreven enquête. Dat vond ik jammer maar ik ga hier thuis experimenteren, want ik heb nog nooit zulke asperges en artisjokken gegeten, zo puur van smaak! Waanzinnig.
Op het station Schiedam stond Wim te wachten samen met "oom" Ed. We aten met z'n drietjes in het Zonnehuis en weer was er voor Ed geen vegetarische burger. We verdenken ze ervan dat het op de kaart staat maar dat ze het gewoon niet hebben.
Zaterdagochtend eerst boodschapjes gedaan, daarna op weg naar Kudelstaart naar het huis van neef W.S. waar wij elkaar zouden treffen voor de reünie. Het was prachtig weer dus konden we heerlijk buiten zitten. Alle neven en nichten op een na waren er met/ of zonder aanhang. W.S en P.B hebben het fantastisch georganiseerd. Het was een heel aangenaam samenzijn.
De neven en nichten

Tante Mien in het midden en neven en nichten met hun partners.
Na een prima bbc namen we afscheid en kregen een map met de gehele stamboom met veel extra informatie samengesteld door W.S en E.P. chapeau hoor daar hebben ze veel tijd in gestopt.
We kwamen tegen tienen bij C&E aan. Schattig huisje en een plaatje van een tuin. Zondag gingen we eerst met C. aan de wandel richting IJsselmeer, onderweg veel kraampjes met van alles en nog wat te koop. Wat een leuk dorp met prachtige huizen. Daarna gezamenlijk geluncht en naar de expositie die gehouden werd in de Hervormde kerk. E. maakt prachtige stukken uit speksteen, marmer enz..
We reden om iets voor vieren terug naar Vlaardingen, keken nog even bij Wim's vader en hadden met Manon afgesproken gezamenlijk te eten. Was gezellig. Gelukkig heeft ze een nieuw doel voor ogen en je kunt zien dat ze daar zin in heeft. (fijn)
Maandag via Dirk, de laatste boodschapjes richting kringloopwinkel in Roosendaal daar nog even rondgeneusd en toen terug naar huis.
Een druk, vol, gezellig en waardevol weekend om op terug te kijken. Dankzij de mooie foto's van de reünie en de map met onze stamboom en de receptuur van de cursus heb ik veel om na te genieten. Iedereen bedankt.
runder picanha met bearnaisesaus

geitenkaas met as met een sausje .

een sorbet van komkommer met een crumble en een foam van gember met limoen

Geen opmerkingen: